Enostavne Quesadillas

Ta enostaven, mehiško obarvan recept je super prigrizek ali obrok za celo družino. Ker ne vsebuje pikantnih sestavin, bo namreč teknilo tudi najmlajšim “Zlatim ptičkam”. Zdrav, polnovreden, okusen.

Zaradi sestavin ponuja bogat spekter nutrientov:

  •  rastlinske beljakovine iz fižola
  •  antioksidante iz čebule
  •  vitamin A in E ter železo iz paprike ter
  •  vlaknine, vitamine (A, E, B) in minerale (mangan) iz koruze.

 

Za 8 quesadillas potrebujemo:QUESADILLAS

–          8 srednje velikih, prupravljenih tortilj (kupimo ali naredimo sami*)

–          1 skodelica paradižnikove salse (naredimo sami*)

–          2 manjši papriki (rdeča in rumena), razrezani na tanke podolgovate rezine

–          2 manjši rdeči čebuli, narezani na tanke kolobarje

–          1 skodelica kuhane koruze

–          1 skodelica kuhanega rjavega fižola

–          Svež/posušen koriander 

–          2 skodelici ribanega sira (lahkega)

* Pirine tortilije:

V večji skledi zmešaj 2 skodelici pirine moke, 0,5 žličke soli in 0,5 čajne žličke sode bikarbone. Vmešaj 3/4 skodelice vroče vode in 1 jedilno žlico ekstra deviškega oljčnega olja. Mešaj toliko časa, dokler se testo en sprime skupaj. Zamesi testo z rokami in vsake toliko časa posipaj malo moke na dno posode, če je testo še vedno premokro. Testo oblikuj v kepo in položi v skledo. Pokrij ga s kuhinjsko krpo, da se ne izsuši. Tetso razporedi na več delov, jih oblikuj v kroglice in potresi z malo pirine moke. Z valarjem na pomokani površini razvaljaj kroglico v zelo tanko tortiljo. Ne skrbi, če ti ni uspelo narediti popolnega kroga. Po eni strani tortilje pokapaj malo oljčnega olja in ga z dlanmi razmaži po celotni površini. Tortilije speči na srednjem ognju, približno 1 minutko na vsaki strani (po občutku). Pečene tortilje položi na krožnik in jih pokrij s kuhinjsko krpo, da se ne izsušijo.

* Paradižnikova salsa: 

V blenderju ali s paličnim mešalnikom zmešaj 2 srednje velika, zrela paradižnika (lahko tudi pelate), 0,5 stroka česna, 1 rdečo papriko, ščepec zeliščne soli, polovico mlade čebule, 1 žličko Agavinega sirupa.

Tortilje razprostremo po delovni površini, nanje porazdelimo salsa omako ter na polovico vsake dodamo ostale sestavine – pri tem pazimo, da jih ne obložimo preveč. Potresemo še nekaj koriandra in po želji sira, nato pa tortilje prepognemo ter na srednji temperaturi v nekaj zaporedjih pečemo v ponvi, dokler ne porjavijo. 

Previdno obrnemo na drugo stran ter rjavo zapečemo, nato pa še vroče postrežemo. S sveže pripravljeno guacamole omako po temle receptu: http://www.zlatapticka.si/enostavni-guacamole/ so naravnost odlične! 😉

Osnovni recept prispevala Monika Majnik: https://www.re-evolution.se/

Komentarji

X