Zdrav življenski slog
Kamutov kruhek
Kamut je gensko nespremenjeno žito, zato raste počasneje, kar pomeni manjšo pridelavo. V primerjavi z navadno pšenico ima veliko večjo vsebnost beljakovin, mineralov, vitaminov B in vitamina E ter nenasičenih maščobnih kislin. To žito je lahko prebavljivo. Kamutova moka ni rafinirana ali beljena ter ima vso hranilno vrednost izvirnega žita. Moka ima blagi, nekoliko sladki okus in jo lahko uporabljamo namesto navadne pšenične moke v praktično vsakem receptu.
Mi smo vam tokrat pripravili kamutov kruhek.
Sestavine:
- 550g Bio kamutove moke (Damlin)
- 0,5l Vode
- 2 žlici Eko lanenenega semena
- 2 žlici sezamovega semena
- 2 žlici sončničnih semen
- 17 g vinskega kamna
- 1 žlička soli
(Vse sestavine, razen vinskega kamna, so na voljo v Zlati ptički.)
Priprava:
V posodi najprej zmešamo vinski kamen, semena, sol in vodo. Nato dodamo še moko in dobro premešamo, tako da nastane gosta masa. Model za kruh obložimo s peki papirjem in vanj vlijemo maso. Model položimo v pečico, segreto na 180°C in pečemo 50 min. Ko je kruh pečen, ga vzamemo s pekača in zavijemo v kuhinjsko krpo, da se ohladi. Dober tek 😉