Veganska čokoladna torta

Enostavna in hitra torta brez rafiniranega sladkorja, ki je primerna tako za vsejede kot tiste, ki ne uživajo živalskih izdelkov. Zaradi skrbnega izbora sestavin predstavlja veliko bolj hranljivo in zdravo različico klasičnih sladic in ima nižji glikemični indeks.

S čokoladnim premazom pa je prav odlična za nedeljsko razvajanje! 🙂

Za manjšo torto (8-10 kosov) potrebujemo:

– 3/4 skodelice čičerikine vode  – aquafabe (voda iz konzerve ali doma pripravljena zgoščena voda po kuhanju čičerike)

– 1 skodelica kokosovega sladkorja

– 1 žlička prave vanilije v prahu

– 1 ½  skodelice pirine moke

– 7 žlic pravega kakava v prahu

– 1 žlička sode bikarbone

– 6 žlic repičnega/sezamovega olja

– 1 žlica jabolčnega kisa

– ščep soli

Čičerikino vodo stepamo z mešalnikom dokler ne postane podobna snegu iz beljakov. Dodamo sladkor, še malo stepemo, nato pa počasi dodamo ostale sestavine in med dodajanjem stepamo. (vse suhe sestavine lahko predhodno zmešate, prav tako vse tekoče sestavine, za lažje dodajanje.)

Ko je osnova za biskvit dobro vmešana, jo vlijemo v prej pomaščen tortni model (jaz sem uporabila model premera 18cm) ter pečemo v prej ogreti pečici na 180 stopinj celzija, 20-25 minut.

Pustimo, da se torta ohladi, nato pa jo okrasimo z rastlisko smetano in sadjem ali pa jo premažemo s presno rožičevo kremo, ki smo jo pripravili po temle receptu: http://www.zlatapticka.si/presni-rozicev-puding/

 

Recept prispevala Monika Majnik

Uporabljeni izdelki v objavi:

Komentarji

X