Vegi kokosovi poljubčki

Vegi kokosovi poljubčki

VEGI KOKOSOVI POLJUBČKI

Prazniki so pred vrati, v naši pečici pa že diši po domačih, polnovrednih piškotih brez alergenov, saj ne vsebujejo glutena, jajc, mleka in rafiniranega sladkorja. 

Tako so primerni za vegane, ljudi s celiakijo, za vse z različnimi alergijami in v manjših količinah tudi za diabetike.

Za osnovo sem uporabila kokos, za še večjo vrednost hranil pa se v receptu skrivajo tudi zemeljski mandlji, ki so naravnost čudoviti tako za peko kot tudi pripravo presnih sladic. Vsebujejo veliko vlaknin, magnezija, beljakovin, vitamina E ter amino kislin, ki pomagajo pri zniževanju krvnega pritiska.

Za približno 20 poškotov potrebujemo: img_5859

– 2 skodelici kokosovih kosmičev

– 1 skodelico grobo mletih zemeljskih mandljev

– 1 žlico stopljenega kokosovega olja

– 1 žlico mletih lanenih semen

– 1 žličko vanilije v prahu ali naravnega ekstrakta vanilije (ne vanilijevega sladkorja)

– 1/2  žličke sode bikarbone

– ščep soli

– 2 žlici datljeve paste (namočene datlje zmiksamo z nekaj vode) ali drugega sladila kot je naravni med, javorjev sirup, agavin sirup

– 1/4 skodelice vode

Za domačo čokolado potrebujemo:

– 1/3  skodelice eko kakavovega masla

– 1/2  skodelice presnega kakava

– ščep soli

– 2 žlici poljubnega sladila kot je  med, javorjev sirup, agavin sirup

Pečico segrejemo na 180 stopinj celzija, nato pa vse sestavine za piškote damo v sekljalnik ali mešalnik ter miksamo do malce lepljive teksture. S pomočjo manjše sladoledne žlice oblikujemo polkrogle ali z rokami naredimo kroglice ter jih položimo na pekač, prekrit s peki papirjem.

 

Pečemo 10 m img_5857 inut, dokler robovi rahlo ne porjavijo, vzememo iz pečice ter pustimo, da se piškoti ohladijo. Med tem stopimo jedilno čokolado ali pripravimo domačo čokolado tako, da na manjši temperaturi stopimo kakavovo maslo, ga odstavimo in mu med mešanjem dodamo kakav, sol ter izbrano sladilo.

 

Piškote z dnom pomakamo v čokolado, nato pa jih za vsaj 15 minut postavimo v hladilnik, da se čokolada strdi. Hranimo v posodi za piškote vsaj en mesec. 

 

 

Recept prispevala : Monika Majnik -> http://www.re-evolution.se/

Produkti omenjeni v članku/receptu

Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.