Veganska pita z okusom prekmurske gibanice

Veganska pita z okusom prekmurske gibanice

Inspiracija za to sočno vegansko pito je bilo priljubljeno pecivo Polonine mame. Pita je pripravljena iz samih polnovrednih sestavin in z domačo rastlinsko skuto.  

 SESTAVINE ZA KRHKO TESTO:

— 1 ½ lončka pirine gladke moke (350 ml)
— 1 žlica kokosovega sladkorja (ali enaka količina običajnega sladkorja)
— 1 žlička pecilnega praška
— ¼ žličke soli
— ½ žličke mlete vanilije (ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta)
— ¼ lončka mrzle vode (60 ml)
— 2 žlici jogurta (rastlinskega)
— 1 žlica ekstra deviškega kokosovega olja (stopljenega na sobni temperaturi)

SESTAVINE ZA NADEV:

— ½ lončka pirine gladke moke (120 ml)
— 1/8 lončka rahlih ovsenih kosmičev (30 ml)
— 2 žlički pecilnega praška
— ¼ lončka kokosovega sladkorja (ali enaka količina običajnega sladkorja) (60 ml)
— 1 žlica naribane lupinice bio limone
— 4 jabolka (naribana)
— 250 g skute (domače rastlinske) (za recept klikni TUKAJ )
— 1/8 lončka maka (30 ml)
— 1/8 lončka mletih orehov (30 ml)
cejlonski cimet
— ½ lončka mleka (rastlinskega) (120 ml)
— ½ lončka kokosovega mleka iz pločevinke (120 ml)
— 2 laneni jajci (kot nadomestek 2 običajnim jajcem)
* za lanena jajca združimo 2 žlice mletih lanenih semen + 4 žlice vode in postavimo na stran za 5 min

Opombe:
* 1 žlica = 15 ml, 1 žlička = 5 ml, ½ žličke = 2,5 ml, ¼ žličke = 1,2 ml

  1. V eni posodi združimo vse suhe sestavine za krhko testo, v drugi pa mokre. Vse skupaj zmesimo v testo, ki ga za 30 min postavimo v hladilnik. Robove pekača za pito narahlo naoljimo s kokosovim maslom, dno pa obložimo s peki papirjem. Spočito testo razvaljamo in ga razporedimo čez pekač. Pečemo 10 minut na 180 °C (nekje na srednji rešetki).
  2. Za nadev najprej pripravimo osnovno suho mešanico in sicer tako, da združimo moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek, kokosov sladkor in limonino lupinico.
  3. Iz pečice vzamemo pekač in čez krhko testo posujemo polovico naribanih jabolk, na jabolka razdrobimo polovico skute in vse skupaj posujemo s poljubno količino cimeta. Po skuti posujemo mak, nato pa potresemo še s polovico osnovne suhe mešanice. Ponovimo z jabolki, skuto in orehi ter drugo polovico osnovne mešanice.
  4. V skodelici združimo rastlinsko mleko, kokosovo mleko in lanena jajca ter mešanico prelijemo po celotnem nadevu pite. Počakamo 5 minut, da se mokra mešanica dobro vpije nato pa pečemo 45 minut na 180 °C (bolj na spodnjih rešetkah).

Uporabljeni izdelki v objavi:

Komentarji

X