Sladice
Veganska pita z okusom prekmurske gibanice
Čas priprave:
45min
Število porcij:
8
Zahtevnost:
Srednje zahtevno
Veganska pita z okusom prekmurske gibanice
Inspiracija za to sočno vegansko pito je bilo priljubljeno pecivo Polonine mame. Pita je pripravljena iz samih polnovrednih sestavin in z domačo rastlinsko skuto.
Opombe:
* 1 žlica = 15 ml, 1 žlička = 5 ml, ½ žličke = 2,5 ml, ¼ žličke = 1,2 ml
- V eni posodi združimo vse suhe sestavine za krhko testo, v drugi pa mokre. Vse skupaj zmesimo v testo, ki ga za 30 min postavimo v hladilnik. Robove pekača za pito narahlo naoljimo s kokosovim maslom, dno pa obložimo s peki papirjem. Spočito testo razvaljamo in ga razporedimo čez pekač. Pečemo 10 minut na 180 °C (nekje na srednji rešetki).
- Za nadev najprej pripravimo osnovno suho mešanico in sicer tako, da združimo moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek, kokosov sladkor in limonino lupinico.
- Iz pečice vzamemo pekač in čez krhko testo posujemo polovico naribanih jabolk, na jabolka razdrobimo polovico skute in vse skupaj posujemo s poljubno količino cimeta. Po skuti posujemo mak, nato pa potresemo še s polovico osnovne suhe mešanice. Ponovimo z jabolki, skuto in orehi ter drugo polovico osnovne mešanice.
- V skodelici združimo rastlinsko mleko, kokosovo mleko in lanena jajca ter mešanico prelijemo po celotnem nadevu pite. Počakamo 5 minut, da se mokra mešanica dobro vpije nato pa pečemo 45 minut na 180 °C (bolj na spodnjih rešetkah).
Sestavine za krhko testo
-
1 ½ lončka pirine gladke moke (350 ml)
-
1 žlica kokosovega sladkorja (ali enaka količina običajnega sladkorja)
-
1 žlička pecilnega praška
-
¼ žličke soli
-
½ žličke mlete vanilije (ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta)
-
¼ lončka mrzle vode (60 ml)
-
2 žlici jogurta (rastlinskega)
-
1 žlica ekstra deviškega kokosovega olja (stopljenega na sobni temperaturi)
Sestavine za nadev
-
½ lončka pirine gladke moke (120 ml)
-
1/8 lončka rahlih ovsenih kosmičev (30 ml)
-
2 žlički pecilnega praška
-
¼ lončka kokosovega sladkorja (ali enaka količina običajnega sladkorja) (60 ml)
-
1 žlica naribane lupinice bio limone
-
4 jabolka (naribana)
-
250 g skute (domače rastlinske) (za recept klikni TUKAJ )
-
1/8 lončka maka (30 ml)
-
1/8 lončka mletih orehov (30 ml)
-
½ lončka mleka (rastlinskega) (120 ml)
-
½ lončka kokosovega mleka iz pločevinke (120 ml)
-
— 2 laneni jajci (kot nadomestek 2 običajnim jajcem)
* za lanena jajca združimo 2 žlice mletih lanenih semen + 4 žlice vode in postavimo na stran za 5 min