ARONIJA – JAGODA PRIHODNOSTI

HRANLJIVA IN ZDRAVILNA VREDNOST

ARONIJA vsebuje največ antioksidantov med vsemi sadnimi vrstami. S svojo prehransko vrednostjo Aronija predstavlja hrano in zdravilo, ki lahko zmanjšuje tveganje pred pojavljanjem številnih bolezni. Vse sestavine, ki jih je ustvarila aronija, da bi se zaščitila pred insekti, glivicami, bakterijami in virusi, ki jih z eno besedo imenujemo fitoncidi ali rastlinski antibiotik, človek vnaša v svoj organizem in uživa darila narave. Aronija je lahko zelo uspešna pri upočasnjevanju procesa staranja in ima antiseptično delovanje, največje zdravilne učinke pa pripisujemo zelo visoki vsebnosti antioksidantov.

ZDRAVILNE LASTNOSTI

Aronijin sok je med strokovnjaki poznan kot najmočnejše doslej poznano antioksidacijsko sredstvo v naravi.

 • Pospešuje celjenje ran, uravnava krvni pritisk, vpliva na večjo elastičnost ožilja, odstranjuje strupene snovi iz telesa
 • Preprečuje bakterijske in virusne infekcije, kot so prehladi in gripe, saj je vsebnost vitamina C v aroniji do desetkrat večja kot v agrumih.

Izjemno priporočljivo je pitje aronijinega soka in čaja preventivno, saj lahko zmanjšuje tveganje pred pojavljanjem številnih (kroničnih) bolezni, še posebej dobra preventiva je lahko pred najtežjimi boleznimi jeter in drugih organov prebavil in sečil, karcinom debelega črevesa, neaktivnimi jetri, boleznimi srca in ožilja, prebavnimi težavami, čirom in vnetjem oči. Redno uživanje aronije lahko izboljšuje vid in preprečuje nastanek sive mrene ter ščiti oči pred UV žarki.

 

RAZSTRUPLJANJE Z ARONIJO KOT DEL DNEVNE HIGIENE

Aronija ima prvovrstno lastnost, da ne le krepi imunski sistem, ampak celotno telo očisti in razstrupi vseh toksinov (težkih kovin in nekaterih radioaktivnih elementov), ki so se dolgoletno nalagali v naših tkivih, živčevju in možganih. Da očistimo črevo, kožo in urin je razmeroma hitro, vendar v telesu še vedno ostajajo kemikalije in težke kovine, ki smo jih zaužili s hrano, zdravili, cepivi, kremami, dišavami, čistili, nahajajo se celo v pitni vodi. Ravno zato moramo poskrbeti, da razstrupljanje postane dnevna higiena, ki bo telo razbremenilo in mu dalo večjo sposobnost koriščenja zdravilnih učinkovin, ki jih vnašamo vase.

Priporočljivo uporaba  Aronije:

 • Pri očiščenju telesa pred zanositvijo
 • Ob čistilnih kurah, postenjih in dietah (npr. pri odpravljanje kandide)
 • Slabokrvnost, manjša vitalnost
 • Uživanje neraznolike hrane (premajhen vnos zelenjave in sadja). 
 • Alergije

POVZETEK ZDRAVILNIH LASTNOSTI PO SKLOPIH

 • V času nosečnosti je aronija nepogrešljiva, saj je naraven vir tako folne kisline, kot tudi železa, zato bistveno izboljša krvno sliko. Kri je bolj čista, cirkulacija pa mnogo boljša. Poleg tega izboljšuje izločanje hormonov in regulira delo žleze ščitnice.
 • Pri sladkornih bolnikih lahko uravnava delovanje trebušne slinavke in raven sladkorja in hemoglobin v krvi, stene žil dela bolj prožne, žile pa veliko bolj pretočne, zato zmanjšuje nevarnost strjevanja krvi in zato možnosti kapi.
 • Ena prvih vidnih posledic uživanja aronije je lahko urejena prebava. Zelo dobri rezultati so tudi pri odpravljanju zgage in umirjanju krčev in bolečin tako v želodcu kot tudi v črevesju, saj učinkovito zdravi vnetje sluznice želodca, pomaga pri ranah na želodcu, vnetju črevesja in preprečuje drisko.
 • Ob rednem uživanju aronije se lahko izredno izboljša krvni pretok, zato lahko migrene povsem izginejo, razvoj arteroskleroze pa se bistveno bolj upočasni. Tudi nastanek za Alzheimerjevo bolezen in demenco se korenito zmanjša.
 • Aronija lahko pomaga očistiti jetra vseh maščob in pospešuje izločanje žolča, zdravi in regulira žolčnih kanalov in pomaga pri izločanju žolčnega peska in kamnov.
 • Aronija ima lahko sposobnost močnega antikarcenogenega delovanja, saj učinkovito uničuje maligne celice pri rakastih obolenjih možganov, pljuč, dojk, debelega črevesja in jeter. Prav tako lahko pomaga pri hitrejšem okrevanju po operacijah in težkih diagnozah, saj lahko pomaga pri hitrejšem obnavljanju celicin preprečuje degeneracijo zdravih celic v človeškem tkivu in krvni plazmi. Skrajšuje čas celjenja ran in jih dezinficira, kar je še posebej pomembno v postoperativnih procesih. Tako se upočasni tudi proces staranja organizma.
 • Z aronijo lahko na naraven način zelo dobro vplivamo na raven holesterola v krvi. Znižuje tudi krvni pritisk, omogoča hitrejšo obnovo po srčni in možganski kapi, obnavlja arterijsko mišično tkivo in povečuje njihovo elastičnost.
 • Na področju urinarnega sistema je aronija dokazano od 5 do 10 krat učinkovitejša pri zdravljenju urinarnih infekcij v primerjavi z brusnico. Vse težave z ledvicami in mehurjem lahko aronija uspešno zdravi. Prav tako učinkovito odpravlja tudi težave s prostato, predvsem vnetje.

Recept za slastne MAFINE z Aronijo najdeš TUKAJ!

 

Preveri top 3 izdelke te, čudežne jagode:

Uporabljeni izdelki v objavi:

Komentarji

X