
Čičerikini svedrčki z melancani in kislo smetano
Sestavine:
250 gramov čičerikinih svedrčkov
1 čajna žlička ghee masla – ali 1-2 žlici oljčnega olja
1 mlada čebula
1 večji melancan
1/2 manjše cukini bučke
2 stroka česna
1 žlica paradižnikove mezge
250 ml mletih paradižnikovih pelatov – ali 4 večji drobno narezani sveži paradižniki
1 žlica agavinega sirupa ali čajna žlička sladkorja
1/2 čajne žličke soli – oziroma po okusu
nekaj listkov sveže bazilike
2-3 žlice kisle smetane
Priprava:
Melancan narežemo na tanke rezine. Rezine posolimo in zavijemo v folijo. Pustimo stati vsaj 15 minut – najbolje uro ali dve. Melancane ožamemo.
V ponev dodamo malo ghee masla in na njem zlato rjavo popečemo melancane. Med peko jih malce pritisnemo z vilico, da iz njih izteče še preostala tekočina.
Melancane odstranimo in dodamo preostalo ghee maslo. Na njem popražimo drobno narezano čebulico, bučko in narezane popečene melancane. Malo posolimo in pražimo da se čebula spusti.
Takrat vmešamo paradižnikovo mezgo, drobno nariban česen in agavin sirup in pražimo še nekaj minutk. Zalijemo s pelati, dolijemo 300 ml vode. Solimo in pokrito kuhamo na nizkem ognju 10-15 minut.
Po okusu dosolimo in vmešamo svedrčke.
Kuhamo jih le 2 minuti, ker se drugače hitro razkuhajo. Vmešamo sveže narezano baziliko in postrežemo z domačo kislo smetano. Priporočam Pustotnikovo, ki ima res popolno gostoto.
Uporabljeni izdelki v objavi:
-
Ghee Zlato maslo 430g
Ghee (gi) je kuhano maslo in telesu ena izmed najbolj prijetnih in znanih maščob, saj ne vsebuje transmaščobnih kislin. Narejen je iz naravnega mleka in ne dviguje holesterola v krvi. Pri pripravi jedi, je idealna alternativa oz. nadomestek za mnoge ali kar vse maščobe.e.
-
Tradicionalna morska sol 175g
Tradicionalna morska sol se prideluje ročno po tradicionalnih metodah starih več kot 700 let. Tako pridelana sol vsebuje številne človekovem organizmu potrebne minerale, ki nastajajo v naravnem okolju – na petoli, posebni biosedimentni podlagi sestavljeni od redke vrste alg, mineralov in mikroorganizmov, ki se nahaja na dnu kristalizacijskih bazenov pokritih z matično vodo. Rezultat skupnega dela radodarne narave in marljivih solinarjev je visokokavostni pridelek izrednega okusa, ki jedem doda pridih območja od koder izhaja.
Tradicionalna morska sol je groba, nerafinirana in nejodirana.