ČOKO-vanilijeve presne tortice
Te dokaj enostavne tortice so super, kadar je na voljo sveže jagodičevje ali pa takrat, ko želimo svoje drage še posebej presenetiti 😉
Sestavine, uporabljene v receptu, so polnovredne in presne ter kot take vsebujejo neokrnjen vir energije in nutrientov, ki jih naše telo potrebuje. Kombinacija oreščkov in ajde nam prinaša zdrave maščobne kisline, beljakovine, magnezij ter med drugim tudi vitamin E, presni kakav pa doda še antioxidante, ki razstrupljajo naše telo.
Za 5 malih tortic (v velikosti običajnih muffinov) potrebujemo:
Osnova:
– 1/2 skodelice mandljev
– 1/2 skodelice ajdovih zrn
– 10 datljev
– 3 žlice presnega kakava v prahu
– 3 žličke vode
– ščep soli
Vanilijeva krema:
– 3/4 skodelice predhodno namočenih indijskih oreščkov
– 1/2 skodelice kokosovega mleka
– 1 zvrhana žlička prahu vanilije
– 2 zvrhani žlici kokosovega olja
– 2-3 žličke agavinega sirupa/ medu
– 1/2 žličke sončničnega lecitina
Dekoracija:
Katerokoli pisano in malo bolj kislo sadje kot na primer jagodičevje, kivi, pasijonka.
Zmešamo vse sestavine za osnovo v sekljalniku dokler ne dobimo lepljive, vendar še vedno malo hrustljave texture. Maso nato razdelimo na 5 delov ter napolnimo modele srednje velikega pekača za muffine tako, kot bi oblikovali testo za pito.
Nato pripravimo vaniljevo kremo tako, da vse sestavine zmešamo v močnejšem mešalniku za smutije. Kremo vlijemo v že pripravljene osnove tortic ter postavimo v skrinjo za približno 3 ure. Ko so tortice strjene, jih vzamemo iz skrinje in jih previdno “izdolbemo” iz pekača s pomočjo jedilnega noža. Pustimo, da se nekoliko odtajajo, nato pa jih okrasimo z željenim sadjem.
Tortice lahko hranimo v hladilniku 3-4 dni, ali pa jih neokrašene pustimo zamrznjene do približno 2 meseca.
Recept prispevala Monika Majnik: https://www.re-evolution.se/