Domača focaccia

Klasična focaccia, narejena z našim “bolj zdravim” privdihom. 
V samo osnovo sem namreč dodala ovseno moko, ki doprinese k višji vsebnosti vlaknin in beljakovin ter doda polnejši okus testu. 
 

Za en pekač potrebujemo:

– 2 skodelici tople (vendar ne vrele) vode
– 2 zavoja suhega kvasa (28 g ali 100g svežega)
– 2 žlički kokosovega sladkorja
 
Kvas in sladkor damo v vodo, premešamo ter pustimo stati na sobni temperaturi približno 5 minut. Med tem v večjo posodo zmešamo: 
 
– 360g bele pirine moke
– 150g ovsene moke
– 2 žlički soli
– 1 žlička origana
– olivno olje (za premaz testa)
 
Ko kvasna raztopina oživi in se začne dvigovati, jo dodamo v posodo z mešanico mok ter gnetemo, dokler ne dobimo testa. Po potrebi dodamo še malo moke in gnetemo še vsaj 5 minut, nato pa testo oblikujemo v kroglo, položimo nazaj v skledo ter premažemo z nekaj olivnega olja (do 2 žlici). Posodo pokrijemo s krpo in testo vzhajamo eno uro.
 
Ko je testo vzhajalo in podvojilo velikost, ga razvaljamo na namaščenem pekaču v poljubno obliko ter ponovno premažemo z nekaj olivnega olja (do 2 žlici). 
 
Nato dodamo poljubno zelenjavo in začimbe. Mi smo uporabili: bučko, papriko, rdečo čebulo, rožmarin, nekaj piranske soli in kanček olivnega olja.
 
Obloženo focaccio pustimo vzhajati še eno uro, nato pa pečemo v prej ogreti pečici na 220 stopinjah celzija 20-30 minut, odvisno od debeline testa. 
 
Pa dober tek!
 
Recept prispevala Monika Majnik: www.re-evolution.se

Komentarji

X