Moč ekoloških začimb

Ali ste vedeli, da imamo na razpolago vsaj deset začimb, ki uspešno zavirajo razmnoževanje nevarnih bakterij, odpravljajo kronična obolenja, kot so srčnožilne bolezni, rak, diabetes in celo Alzheimerjevo bolezen?

Začimbe vsebujejo izredno veliko fitohranil, zdravilnih rastlinskih učinkovin. Večina je močnih antioksidantov, ki zavirajo oksidativne procese. Z njimi lahko veliko bolj varno kot s sinteznimi zdravili uravnamo tudi sladkor in holesterol. Še sanja sem nam ne, koliko težav lahko omilimo ali celo ozdravimo s ščepcem začimb, ki jih morda že imamo na vrtu, okenski polici ali v kuhinji. 

KURKUMA = smatrana kot najmočneješe prehransko dopolnilo kar jih obstaja.Nedavne raziskave dokazujejo, da ima zelo ugodne učinke na zdravje telesa in možganov. – Vsebuje bioaktivne elemente (curkumin), ki imajo močne zdravilne učinke. – V Indiji kurkumo uporabljajo že tisoče let v kulinariki in za medicinske zadeve. – Zdravilne spojine se imenujejo curcuminoids, od katerih je najbolj pomembno je kurkumin. Kurkumin je glavna aktivna sestavina kurkume. Ima močan protivnetni učinek in je zelo močan antioksidant.

– Kurkumin je tudi topen v maščobi, zato je dobra ideja, da ga vzamete z maslom ali drugim maščobnim obrokom. Izkazalo se je da ima kurkumin (v eko kurkuma) močno protivnetno delovanje, ki je tako močno, da se ujema z učinkovitostjo nekaterih protivnetnih zdravil. – Kurkuma je naravna protivnetna spojina. Telesu pomaga pri boju proti tujim napadalcem, prav tako pa ima pomembno vlogo pri popravilu škode ter obnovi organizma.
 
kurkuma

GINKO = za mladost in dober spomin. Učinkovine v izvlečku ginkovih listov izboljšujejo prekrvljenost možganov ter njihovo oskrbo s kisikom in glukozo. Tako zavirajo pešanje kratkoročnega in dolgoročnega spomina, izboljšujejo sposobnost koncentracije, odpravljajo vrtoglavico, zvonjenje v ušesih, težave v ravnotežju ter blažijo depresivno počutje in občutek strahu. Nekatere klinične raziskave so pokazale blago izboljšanje simptomov tudi pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo. Izvleček ginkovih listov prav tako odpravlja težave povezane z moteno prekrvitvijo okončin, kot so bolečine v nogah pri hoji, zatekanje nog, občutek hladnosti okončin ter pojav krčnih žil. Ginkove liste in seme uporabljajo pri zdravljenju kašlja, bolezni mehurja, driski, boljši prekrvljenosti možganov (drevo spomina), zdravljenju potence in predmestrualnega sindroma.

TIMIJAN = začimba POGUMA. Na tisoče let, timijan je bila velika zvezda zeliščnega vrta. Kot protistrup za strup, preventivno zdravilo za kugo, simbol poguma v bitki in spremljevalec do groba.

KARDAMOM = za brezskrbno sladkanje. Kardamom je zelo cenjena začimba, saj poveča vzburjenje brbončic in izostri okus. Pomaga pri povečani želodčni kislini in znižuje glikemični indeks jedi. Ravno zaradi slednjega je pogosta uporaba kardamoma v sladkih jedeh, slaščicah, pijačah in slanih jedeh. Uspešno pomaga pri vseh prebavnih težavah in poveča asmiliacijo snovi. Če imate jutranje slabosti, težave s vetrovi ali zakisanost telesa, je priporočljivo jedem dodajati ščepec ekološkega kardamoma.

CEYLONSKI CIMET = uporaben za:

1.) Izboljšanje imunskega sistema, ki ga varuje pred virusi in bakterijami

2.) Podaljšuje vitalnost, z receptom: 1 žlica ekološkega cimeta in 4 žlice meda zagrejemo v eni skodelici vode. Zmes razdelimo na štiri dele in pijemo čez dan.

3.) Zdravi raka kosti in želodca; en mesec, trikrat na dan je potrebno jesti veliko žlico meda pomešanega z malo žličko ekološkega cimeta.

4.) Zdravi prehladna obolenja z rednim jemanjem 1 velike žlice meda in ¾ male žličke eko cimeta. Zmes jemljemo 3x na dan in v 3 dneh bo prehlad izginil.

5.) Izboljšuje sluh z rednim jemanjem mešanice enakih količin ekološkega medu in cimeta vsako jutro.

6.) Pomaga hujšati mešanica enakih delov ekološkega meda in cimeta prekuhana v eni čaši vode, onemogoča maščobi, da se nalaga v organizmu. Napitek je potrebno popiti dvakrat na dan; zjutraj pol ure pred obrokom in zvečer pol ure pred spanjem.

Za najboljše možne učinke je pomembno poreklo cimeta. Najboljši je ekološko pridelan cimet vrste ceylon, ki zadržuje malo kumarina.    

Uporabljeni izdelki v objavi:

Komentarji

X