Hitro po ČILI, adijo BACILI!

Strokovnjaki pravijo, da imajo čiliji toliko zdravilnih učinkov, da bi jih morali na svoj jedilnik vključiti prav vsi. Za to, da čiliji pomagajo pri celi vrsti bolezni in obolenj, gre zasluga pekoči snovi, imenovani kapsaicin.

Proti migreni, glavobolu in bolečinam v sinusih Študije so pokazale, da so čiliji pravo domače zdravilo za glavobol. Kapsaicin, kemična snov, ki jo naravno vsebujejo čiliji (tvori med 0,5 in 1,5 % sestave plodu) in povzroča, da je plod pekoč, namreč iz čutnih nevronov črpa tako imenovano substanco P, nevropeptid, ki deluje kot prenosnik signalov bolečine v osrednji živčni sistem. Kapsaicin nevronu prepreči pošiljanje signala za bolečino.

Čili za življenje brez tablet Preprečevanje sinusitisa in zamašenega nosu. Spet je na delu kapsaicin. Pekočina stimulira izločanje sluzi iz nosu, antibakterijske lastnosti kapsaicina pa pomagajo v boju s kroničnim sinusnim vnetjem.

Zaviranje raka prostate Študije o zdravljenju raka na prostati, so pokazale, da kapsaicin, ki ga vsebujejo čiliji, povzroči razkroj kar 80 % rakavih celic, velikost tumorjev, izpostavljenih kapsaicinu, pa je dosegla le petino tistih brez kapsaicina. Raziskovalci še pravijo, da ima kapsaicin velik vpliv na zaviranje množitve kulture celic človeškega raka na prostati.

Zniževanje visokega krvnega pritiska Čiliji so bogati z vitaminoma A in C ter bioflavinoidi, ki pomagajo krepiti žilne stene, ki tako postajajo debelejše in bolj prilagodljive na spremembe krvnega pritiska. Ob uživanju čilijev se potimo, kar povzroča izgubo tekočine in začasno zmanjšanje volumna krvi.

Blaženje vnetij Kapsaicin deluje protivnetno. Znanstveniki upajo, da ga bodo nekega dne lahko uporabljali kot zdravilo za artritis, luskavico in diabetsko nevropatijo.

Olajšanje pri črevesnih boleznih Študije so pokazale, da kapsaicin igra pomembno vlogo pri zdravljenju črevesnih vnetij in ubija bakterijo H. Pylori, kar preprečuje nastanek čira na želodcu.

Pomoč pri hujšanju Kapsaicin je termogeničen, kar pomeni, da se pri njegovi presnovi sprošča toplota. S tem spodbuja telo, da „kuri“ maščobe.

Zaščita za srce Kapsaicin pomaga ščititi srce, saj zmanjšuje holesterol, trigliceride zgoščevanje krvi. Raziskave kažejo, da bi lahko pomagal tudi pri razkroju fibrina, ki povzroča krvne strdke. Kulture, v katerih so čiliji vsakodnevna sestavina obrokov, beležijo veliko nižje povprečje kapi in srčnih zastojev.

Zaloga vitamina C Povprečen svež čili vsebuje je zelo bogat z vitaminom C. Hitro po čili, adijo bacili! 🙂

Komentarji

X