Njegova uporaba je univerzalno vsestranska; mazanje, pečenje, cvrtje, praženje, v testo, namaze, priloge, za več vrst nege telesa in še kaj . Ghee v vsakdanji prehrani pripomore k ohranjanju optimalnega počutja. Pod imenom žonta ali kuhano oz. prečiščeno maslo so ga poznale že naše praprababice. Ozemlje sedanje Slovenije ga pozna še iz časov davno pred hladilnimi napravami. Ženske v vasi so ga skuhale vsaka nekaj, zbirale dalj časa, ter ga združeno v dar izročile mladi mamici, da bi si ta okrepila moči in imela tako najboljše mleko za novorojeno dete. Z njim so na podeželju mazali sklepe, ozebline, suho kožo, vnete ritke otrok, razpokane ustnice, izdelovali kreme in si ga kapnili v oči za boljši vid (tako tudi preverjamo njegovo kvaliteto). Ghee so na kmetih v kuhinji uporabljali le ob prazničnih ali slavnostnih dneh, na mestnih tržnicah pa je to bila prva stvar, ki je bila že zjutraj razprodana in hkrati najdražja od dobrot na stojnicah. Ghi je odličen vir maslene in kaprilne kisline, zato so ga v preteklosti tradicionalno uporabljali v preventivo kot tudi pri težavah s črevesjem. V jeziku kulinarike maslo Ghee naslovijo kot kulinarično zlato. Znan je kot skrivnost v žepu mnogih kuharjev gurmanskih užitkov. Ti če ne celotne jedi, pripravijo na giju vsaj začimbe, dodatke in prikuhe. Zlato rumena barva, prijetna aroma, univerzalna uporabnost, praktičnost in izjemen okus, ter oplemenitenje hrane, so skupaj z krepitvijo in varovanjem optimalnega delovanja telesa tiste lastnosti zaradi katerih je v tradicionalnih kot tudi ostalih kvalitetnih kuhinjah nenadomestljiv.
Za ta izdelek še ni ocen.