Eko ajdova kaša kaljena 400g

Eko ajdova kaša kaljena 400g

6,40

Ajdova kaša s kaljenjem in sušenjem postane nežno hrustljava in je odlična tudi brez kuhanja. Preizkusite jo kot zdrav jutranji müsli ali v presni kuhinji.

Brez glutena
Brez glutena
Brez laktoze
Brez laktoze
Ekološko
Ekološko
Slovensko
Slovensko
Vegansko
Vegansko
Šifra: eko-ajdova-kasa-kaljena-400g Kategoriji: , Oznake: , , ,

Opis

Eko ajdova kaša kaljena 400g

Ajda je pravo superživilo, tako po hranilni, kot tudi po uporabni vrednosti. Je nepogrešljiva v vegetarijanski prehrani. Bogata je z esencialnimi aminokislinami, vitamini, minerali in flavonoidi, ki delujejo kot antioksidanti. Vsebuje malo maščob, od tega predvsem kakovostne nenasičene maščobne kisline. Je vir vlaknin, ki so nujno potrebne za urejeno prebavo in da dolg občutek sitosti. Ajda ni žito in ne vsebuje glutena, zato je v prehrani odlično nadomestilo žitaricam in je primerna tudi za ljudi, občutljive na gluten.

Sestavine:
kaljena semena ajde* (*Iz kontrolirane ekološke pridelave.)

Način uporabe:
Brez kuhanja: kot jutranji müsli, za energijske ploščice, kot posip za solate ali dno presnih tort.
S kuhanjem: za razne enolončnice in kaše ali kot priloga jedem. Kuhamo jo brez predhodnega namakanja 10 do 15 minut.

Ali ste vedeli …
Poznamo dva načina luščenja ajdove kaše – toplega in hladnega. Toplo luščena ajda je delno kuhana, zrna niso več sposobna kaliti in prehransko je osiromašena. Hladno luščena ajda je kaljiva in tako prehransko precej bogatejša. V nasprotju s toplo luščenimi zrni, ki so rjava, hladno luščeno ajdovo kašo prepoznamo po zelenkasti barvi.

Zakaj kaljeno?
Semena med kaljenjem dobesedno »oživijo«, z njimi pa oživi tudi prava zakladnica pomembnih hranil, ki so bila prej zakoreninjena globoko pod trdnim ovojem semena in zato telesu težko dostopna. Vsebnost vitaminov, mineralov in antioksidantov se s kaljenjem bistveno poveča, telo pa jih lažje absorbira. V semenu se poveča tudi delovanje encimov, ki spodbudijo našo presnovo.