Kava Nikaragva UN REGALO DE DIOS 100G
Kava Aromatizirana med in lešnik 100g
Kava Aromatizirana med in lešnik 100g
Kava Aromatizirana med in lešnik 100g
Kava Nikaragva UN REGALO DE DIOS 100G
Kava Aromatizirana med in lešnik 100g
Kava Aromatizirana med in lešnik 100g
Kava Aromatizirana med in lešnik 100g

Kava Nikaragva UN REGALO DE DIOS 100G

3,90€

Kava ima srednje močno teksturo/telo, v kavi prevladujejo sadne arome ter okusi vanilje, medu in karamele v pookusu.

Šifra: kava-nikaragva-un-regalo-de-dios-100g Kategorij: , ,

Opis izdelka

 Izvor: Farma Un Regalo de Dios, Mozonte, regija Nueva Segovia
 Sorta: Yellow catuai
 Nadmorska višina: 1350 – 1400 metrov
 Okus in aroma: Kava ima srednje močno teksturo/telo, v kavi prevladujejo sadne arome ter okusi vanilje, medu in karamele v pookusu.


O kavi

Lastnik farme Un Regalo de Dios je Luis Alberto Balladarez Moncada. V izboljšave in razvoj svojega posestva vlaga, od kar ga je dobil v last. Ime farme Un Regalo de Dios v prevodu dobesedno pomeni »Darilo od Boga« in glede na pridelek, ni težko razumeti, zakaj je lastnik Luis Alberto tako poimenoval kavni nasad. Nahaja se v bogato poraslem gorskem gričevju blizu mesta Mozonte, na nadmorskih višinah 1.350 – 1.400 metrov. Od približno skupno 450 hektarjev, kolikor jih zajema celotna farma, je okoli 90 hektarjev namenjenih pridelavi kave.


Zrele kavne češnje v nasadu obirajo ročno. Ko so kavne češnje obrane, fermentirajo brez dodajana vode, saj bi hladna voda upočasnila fermentacijo. Proces fermentacije poteka po tradicionalnem postopku, ki ga je Luis Alberto nekoliko nadgradil. Kavno zrno nekaj ur pusti v kavnih češnjah, torej v sadnem kavnem ovoju, preden ga ostrani. Na ta način poviša raven sladkobe v kavnih zrnih. Sladkobo pa izostri tudi s tem, da pri kasnejšem odstranjevanju kavnega ovoja, kavne sluzi, ki se nahaja pod debelejšo rdečo lupino, ne odstrani popolnoma. Tako obdelana kavna zrna postanejo rjavkasta, ko se posušijo na soncu, in ker s tem spominjajo na barvo medu, je tovrstno procesiranje dobilo ime medeno procesiranje (honey process).