Makovo olje ureja prebavo, še zlasti v debelem črevesju, ker vsebuje veliko cinka, ki je v telesu odgovoren za pravilno prebavo in delovanje trebušne slinavke, jeter in nadledvične žleze. V Planetu zdravja pravijo, da če to olje žvrkljamo, se sprostijo napetosti v trebuhu, trebuh se prekrvavi in zastoji limfe v trebuhu se zmanjšajo ali povsem odpravijo. Žvrkljanje olja je tudi pogoj za dobro prekrvavitev rok in nog, pa tudi glave, kar posledično omogoči taka sprostitev v centralnem delu telesa. Zato se ob dolgotrajnejšem jemanju in zadostnih drugih pogojih v telesu, lahko izboljša tudi vid. Makovo olje je koristno tudi za kožo, saj nanjo deluje zelo vlažilno in jo greje, zato je sestavina mnogih kvalitetnih kozmetičnih izdelkov. Lahko pa ga na kožo mažemo tudi samo, saj izboljšuje delovanje kože pri kožnih obolenjih.
Makovo olje pridobivamo s hladnim stiskanjem semen vrtnega maka. Mak o obliki zrnj ima že dolgo svoje tradicionalno mesto v slovenski kulinariki, predvsem v prekmurski kuhinji, kjer je ena posebnih sestavin številnih jedi, kot je na primer prekmurska gibanica ali rezanci z makovim prelivom in podobno. Makovo olje daje telesu še več kot semena, je koncentracija najboljšega, kar semena vsebujejo. Olje ima nežen, sladkast okus. Makovo olje je primerno za pripravo vseh vrst jedi, še posebej pa ga priporočajo za izboljšanje okusa testenin in krompirja. Uporabimo ga lahko namesto masla pri pripravi pire krompirja. Da ohranimo kvaliteto tega hladno stiskanega in nerafiniranega olja, ga ne smemo segrevati, zato ga dodajamo jedem na koncu, ko so že pripravljene.
Za ta izdelek še ni ocen.