Katja in Omar Escobar

Od “kavne češnje” do skodelice kave

Kava je brez dvoma najpopularnejša pijača na svetu. Da smo Slovenci izredni »kavopivci«, potrjuje dejstvo, da smo na 5. mestu na svetu po porabi kave na prebivalca. Marsikdo si jutra brez nje sploh ne more predstavljati. Počasi pa ta dragocena pijača dobiva novo vlogo. Zadnja leta namreč svet zajema trend “tretjega vala kave”, ki izvira iz obravnavanja kave kot ploda iz narave. Njegovega izvora, vseh odtenkov in okusov, ki jih ponuja okolje iz katerega izhaja in temu pripadajoče pravilne priprave. Kot menijo strokovnjaki gojenja, praženja in priprave kave, gre za plod, ki variira glede na letino in okolje iz katerega izhaja, pri čemer moramo poznati določene zakonitosti in načine priprave kave. Tu pa se je potrebno zavedati, da najpomembnejšo vlogo igra prav njegova zgodnja obravnava s strani gojilcev, ki vsako zrno ročno in skrbno obdelajo. Vse to sta v svoji srčni, poslovni zgodbi zajela tudi Katja in Omar, zakonca Escobar, ki sta na Vrhniki ustvarila svojo prvo mikro pražarnico v Sloveniji.

Usodno srečanje

Zgodba Omarja in Katje se je začela desetletje nazaj na drugi strani oceana. “Z željo po spoznavanju novih krajev in ljudi, sem podpisala pogodbo za delo na turistični ladji, kjer se je zgodilo “usodno srečanje” pripoveduje predzgodbo o kavi iz vrhniške pražarnice Katja Escobar. “Prav tam sem namreč spoznala Omarja, ki se je v iskanju novih izzivov na isti ladji zaposlil kot vodja gasilske enote” nadaljuje. Po dveh letih skupnega raziskovanja, sta se odločila odložiti kovčke v kot in se ustaliti v Sloveniji. Na vsakem potovanju, sta čas izkoristila tudi za obisk kavnih nasadov in pražarn. Iz teh srečanj in potovanj pa se je rodila nova ljubezen, ljubezen do kave.

Iz Hondurasa v Slovenijo

Omar, ki se je rodil in odrasel v Hondurasu, v Srednji Ameriki, je Slovenijo lepo sprejel, pogrešal je le eno stvar, dobro in aromatično kavo. V njegovi družini so imeli manjši kavni nasad, v katerem so gojili kavo za lastne potrebe. Profesionalno se je s kavnim svetom spoznal na Inštitutu za kavo v Hondurasu, kjer je bil zaposlen v oddelku za nadzor kakovosti.

Praženja kave, se je sprva lotil ljubiteljsko. Izredno navdušenje prijateljev in znancev pa je bil zadosten razlog, da je domača dejavnost pred tremi leti prerasla v srčno poslovno pot zakoncev Escobar. Nastala je prva slovenska blagovna znamka vrhunske, “Speciality” kave z njunim priimkom- Escobar. Pražarnico, kjer v povprečju spražita 800 kilogramov kave na mesec, pa sta Omar in Katja zasnovala na Vrhniki, v Katjini domači hiši.

Tesni odnosi med pridelovalci kave in pražarji

V pražarni Escobar, kavo z nivoja vsakdanje dobrine postavljajo ob bok vrhunskim produktom kot so izbrana vina, piva, siri, čokolade… Slednje zahteva drugačen odnos do kave na vseh nivojih pridelave in predelave. Začne se na farmi, kjer kmetje dajejo več pozornosti vzgoji kakovostnih sort, izboljšujejo in optimizirajo spravilo in predelavo obranega pridelka. Predvsem pa gre za vzpostavljanje tesnejših odnosov med pridelovalci kave, trgovci in pražarji. Kot pri vseh kmetijskih pridelkih sta tudi pri kavi pomembna sezonskost in svežina, ki vplivata na kakovost kave v skodelici.

Zakonca Escobar kavo dnevno pražita v majhnih količinah in pod budnim očesom strokovnjaka. Vsaka kava je pražena z izbranim profilom oziroma stopnjo praženja, ki še bolj poudari unikatnost in naravne značilnosti kavnih zrn, ki prihajajo v njuno pražarno iz vseh koncev sveta. 

Od farme do skodelice

Katja nam zaupa, da najboljše kave rastejo na odročnih področjih subtropskega pasu, in sicer v nasadih kjer imajo kavovci najbolj naravne pogoje za rast. Navadno je to v senci višjih dreves. Senčna rast namreč omogoča nekoliko počasnejše dozorevanje kavnih “češenj”, zato kava gojena v senčnih kavnih nasadih daje boljše rezultate v kavni skodelici. Poleg vzdrževanja in obnavljanja nasada na kakovost pridelka vpliva tudi pravilno obiranje zrelih kavnih češenj ter dogodki, ki sledijo – način čiščenja oziroma procesiranja, skladiščenja, praženja in ne nazadnje način priprave. “Kavno zrno je zakladnica neštetih sestavin ter obenem črna skrinjica, ki v sebi skriva kaj se z zrnom dogaja na poti od farme do skodelice.” nam pojasni Katja.

V pražarno Escobar večina kav, pride po »direct trade« modelu, kar pomeni, da preko uvoznika pridejo k njim neposredno iz kavnih nasadov oziroma farm, kar zagotavlja tudi pregled na kakovostjo surovine.

Hišne mešanice in kave s poreklom

V njuni ponudbi trenutno najdemo tri stalne hišne mešanice, pripravljene z določenim razlogom. Skodelica kave je namenjana ljubiteljem turške kave, Kapučino je odlična izbira za tiste, ki kavo radi pijejo z dodatkom mleka, Escobar pa je hišna mešanica najboljših gurmet kav. Poleg hišnih mešanic stalno ponubo dopolnjujejo še aromatizirane kave, ki jim takoj po praženju dodajo različne okuse, npr. cimet, kokos, vanilijo… 

Najbolj raznovrstno ponudbo pa imajo v segmentu kave s poreklom. Vsaka kava ima svojo zgodbo okolja in ljudi, najpomembneje pa je, da nam razkrivajo raznoliki svet arom in okusov kavnega sveta.

Zdravilna moč kave

Danes kavo poznamo tudi po njenih zdravilnih učinkovinah, ki pozitivno vplivajo na naše telo. Zato jo brez slabe vesti lahko pijemo že navsezgodaj zjutraj, a kot vsako dobro stvar, v zmernih količinah. “Če pijete kakovostno kavo brez vseh dodatkov, ni razloga, da bi s skodelico kave zaužili preveč kalorij, saj vsebuje le približno dve kaloriji. Veliko je znastvenih raziskav, ki potrjujejo, da kava v zmernih količinah pozitivno vpliva na naše telo. Vsebuje antioksidante, vitamine (B1, B2, B3, B5), minerale…Kofein pa je tudi najbolj skomercializiran topilec maščob. Pospešuje metabolizem in oksidacijo maščobnih celic, kar preprečuje, da bi se marščobe nalagale v maščobna tkiva. Obenem izboljšuje tudi fizično pripravljenost, vzdržljivost med vadbo ter spodbuja izločanje hormona sreče, serotonin in dopamin, ki sta odgovorna za dobro počutje” pojasnjuje Katja. 

Pester kavni svet

Omar in Katja se svojo majhno pražarnico trudita ohraniti na “butičnem” nivoju, s čimer bosta ohranila najvišjo možno kakovost izdelka in storitve. Njune kave so na voljo le v izbranih specializiranih trgovinah in kavarnah. Večino obveznosti še vedno opravita sama, v šali pravita, da sta tako čistilca kot “top managment”. Veliko zaslugo za razvoj dejavnosti pa s hvaležnostjo pripisujeta poslovnim partnerjem, ki na podlagi lastne izkušnje širijo dober glas o njuni kavi širom Slovenije. Mnoge poslovne vezi, so v teh letih prerasle tudi v prijateljske, kar daje njuni zgodbi dodatno vrednost.

Pri nakupu kave svetujeta radovednost – od kod kava prihaja, katere okuse lahko pričakujemo v skodelici, katere vrste je, na kateri nadmorski višini je rastla.. Kadar ju pot zanese v kavarno, restavracijo ali bar, kjer imajo izdelan kavni meni in ponudbo, je to raj za njune brbončice in čas ob okušanju se ustavi.  “Kavni svet je tako pester, da je vedno moč najti kaj novega, neodkritega, drugačnega”, razlagata z vnemo in iskrivimi očmi.

Srčna pražarja navdušuje dejstvo, da je v Sloveniji vedno več ljubiteljev dobre kave, ki jim ni vseeno kaj dobijo v jutranji skodelici. Potencialni kupci kave Escobar ste torej tisti, ki želite tudi kavo umestiti v v svet svojih gourmanskih užitkov. Katja in Omar zagotavljata, da vas ne bodo razočarale. 

Preveri pester izbor kav Escobar 

Komentarji

X