Konoplja za zdravje

Strokovnjaki konopljo označujejo za eno najbolj hranljivih živil na svetu. Prav konopljina semena vsebujejo veliko beljakovin in zdravih maščob – v poprečju  35 % beljakovin, 47 % maščob in 12 % ogljikovih hidratov. V njih najdemo vse esencialne aminokisline in maščobne kisline, ki so nujno potrebne za optimalno zdravje. V prav nobenem rastlinskem viru ne najdemo toliko esencialnih aminokislin v prebavljivi različici kot prav pri konoplji – konopljina semena tako vsebujejo od 33 do 37 % popolnoma prebavljivih beljakovin, prav tako pa tudi veljajo za enega najbogatejših naravnih virov beljakovin.

Konopljina moka vsebuje daleč največ vlaknin od vseh vrst moke. Konopljina semena so bogat vir vitamina E, ki je zelo močan antioksidant in mononenasičenih maščobnih kislin omega 9. V konopljinem semenu najdemo tudi precej lecitina, ki pomembno vpliva na delovanje jeter in obnovo možganov. 

Konopljino seme je čist in popoln vir beljakovin. Gradbeni elementi beljakovin, ki krepijo mišice, vezi, sklepe, organe, žleze, nohte, lase, telesne tekočine, pozitivno vplivajo na vzdržljivost telesa, uravnavajo sladkor v krvi, vplivajo na delovanje kemijskih procesov v možganih, skrbijo za zdrave živce, hitrejše okrevanje in razstrupljanje. 

oluscena konoplja

Konopljina semena so odlična že kot samostojen prigrizek. Lahko jih uporabimo kot posip čez solate, dodamo jih juham ali pa jih zmešamo v smoothiejih. Iz njih lahko pripravimo piškote, pecivo in kruh.

Konopljino olje, vsebuje 50 do 70 odstotkov linolne (omega 6) kisline in od 15 do 25 odstotkov alfalinolenske kisline (omega 3). Priporoča se ga v številne zdravstvene namene. Olje vsebuje tudi pomembno gamalinolensko kislino (GMA), ki je pomembna za imunsko odpornost. Povečuje tvorbo prostaglandinov in s tem povečuje zdravljenje vnetnih procesov. Konopljino olje je v veliko pomoč pri lajšanju bolečin. Uporabljajo ga tudi pri bolnikih z AIDS-om, glavkomom, astmo, epilepsijo in pri številnih drugih bolečinskih stanjih.

V Zlati ptički najdete vse izdelke iz slovenske, ekološke konoplje.  Oluščeno in neoluščeno konopljino seme, moko, hladno stiskano olje, beljakovine iz konopljepiškote in različne izdelke za nego telesa, narejene iz konopljinih semen.

Preveri TOP 10 izdelkov iz slovenske, ekološke konoplje:

Konopljine beljakovine

Konopljino olje 

Konopljino seme

Oluščeno konopljino seme

Pirini keksi s konopljo

Presna čokolada s konopljo

Konopljina moka

Konopljin vlakninski paket

Konopljin beljakovinski paket

Konopljino seme + olje

 

Vir: www.bodieko.si

Uporabljeni izdelki v objavi:

Komentarji

X