Lešnikovo čokoladna babka

Sestavine za testo:
700-740 gramov bele moke 
2,5 dcl domačega mleka (lahko tudi rastlinskega)
80 gramov rjavega sladkorja 
1 polna čajna žlička soli (8 gramov)
1 kocka svežega kvasa
100 gramov domačega masla sobne temperature 
3 jajca 
5-7 žlic ruma

Ostale sestavine:
2 x gurmanski lešnikov namaz
200-250 gramov mletih lešnikov
4 žlice sladkorja
1 jajce za premaz

Priprava:

Moko presejemo v skledo. Mleko razdelimo na dva dela in ju pogrejemo do toplega.

V en del dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas. Pustimo vzhajati 10-15 minut. V drug del mleka dodamo preostali sladkor in maslo, ter rum. Pustimo stati 10-15 minut.

Jajca stepemo.

V moko najprej vmešamo vzhajan kvas. Ko je ta vmešan dodamo sol. Nato pa sladko mleko z maslom, nazadnje pa še jajca. Gnetemo ali mešamo s kuhinjskim robotom vsaj 15 minut, najbolje kar 20. Če je testo preveč lepljivo dodamo še maksimalno 40 gramov moke. Mora pa biti izjemno in mehko.

Po gnetenju oblikujemo hlebček, malo ga pomokamo in pustimo vzhajati 1 uro.

Dva pravokotna pekača dobro namastimo. Po želji lahko dodamo širok trak peki papirja, da bomo pečeno babko lažje dvignili iz pekača.

Vzhajano testo razdelimo na dva dela in vsak del razvaljamo na pravokotnik ali kvadrat debeline polovice centimetra in širine pekača, ki ga imamo pripravljenega.

Lešnikov namaz na najnižji temperaturi malce segrejemo da bo bolj tekoč in ga bomo lažje mazali čez testo.

Čez testo premažemo 1 kozarček lešnikovega čokoladnega namaz in ga potresemo s polovico mletih lešnikov in polovico sladkorja. Zvijemo v rolado in jo prerežemo po dolžini. Takšno prepletemo in preložimo v namaščen pekač. Ponovimo s preostalim testom. Če sta nam dve babki preveč, lahko preostalo polovičko testa le oblikujemo v hlebček in spečemo sladek kruhek.

Babki pokrijemo s krpo in ju pustimo vzhajati 30 minut. Po tem času ju premažemo s stepenim jajcem in položimo v segreto pečico na 180 stopinjah 40 minut minut, da se zlato rjavo obarvajo. Po nekih 25 minutah, ko so že lepo zlato rjavo obarvane, jih pokrijemo z aluminijasto folijo, da se ne zapečejo preveč.

Pečene pokrijemo z vlažno krpo in malce ohladimo, nato pa postrežemo.

Uporabljeni izdelki v objavi:

Komentarji

X