Sladice
Lešnikovo čokoladna torta
Čas priprave:
1h in 15min
Število porcij:
10
Zahtevnost:
Srednje zahtevno
Postopek :
- Najprej pripravimo biskvit, ga spečemo po navodilih pripetega recepta in popolnoma ohladimo.
- Ohlajenega razpolovimo. Na pladenj v katerem bomo torto postreli dodamo obod. Zgornji del biskvita položimo v obod. Spodnji del je lepše raven, zato bo prišel na vrh.
- Biskvit namočimo z mlekom in premažemo z breskvino marmelado.
- Želatino namočimo v hladni vodi. Čokolado in čokoladni namaz dodamo v kozico z debelim dnom in ju na najnižji temperaturi segrevamo da se lepo stopita.
- Mascarpone sir, žlico sladkorja v prahu in rumovo aromo/rum z metlicami zmiksamo v fino kremo. Sladko smetano miksamo le do točke da se začne peniti, ampak je še popolnoma tekoča. V kozico dodamo sladko smetano za želatino. Dodamo ji ožeto želatino in jo na najnižji temperaturi segrevamo da se popolnoma utekočini.
- Želatino vmiksamo v sladko smetano. Nato ji vmešamo mascarpone sir in nazadnje še stopljeno čokolado z namazom.
- Po okusu dodamo še malo sladkorja v prahu, drugače pa dve tretjini kreme dodamo čez pripravljen biskvit. Tretjino prihranimo za okraševanje.
- Pokrijemo z drugim delom biskvita. Tega prešpikamo z vilico in ga prav tako fino namočimo z mlekom. Torto položimo za vsaj 5-6 ur – najbolje pa kar čez noč v hladilnik.
- Pripravimo preliv. Sladko smetano zavremo. Umaknemo iz štedilnika in vanjo vmešamo čokolado. Počakamo minuto, nato pa fino zmešamo. Prelijemo čez torto, ki je še vedno v obodu. Pustimo v hladilniku nadaljne 2-3 ure. S tankim nožem zdrsimo ob robi oboda in torto izrežemo. Nato pa z drugim čistim ravnim nožem ob robu zravnamo robove da so lepši. Preostalo kremo dodamo v brizgalno vrečko in po želji okrasimo torto
Sestavine za nadev
-
600ml sladke smetane
-
300g mascarpone sira
-
1-2 žlici sladkorja v prahu – po okusu
-
1 žlica rumove arome ali 2-3 žlici ruma
-
6 lističev želatine + 30 ml smetane
-
Biskvit : Klasični biskvit za torte – recept tukaj
Sestavine za obliv
-
200 g mlečne čokolade
-
80 ml sladke smetane
Ostale sestavine :
-
150-200 ml mleka
-
3-4 žlice breskvine ali marelične marmelade/džema