Darilni čaj ROŽCE ZA ROŽCO

Mirjam Griljc, zaljubljena v biljke

Za zdravje, vitalnost in dobro počutje, se vse pogosteje zatekamo k naravi. Pod močnim vplivom medijev segamo po raznih pripravkih in prehranskih dopolnilih, ki jih morda niti ne potrebujemo. Marsikaj imamo na razpolago, vendar nam primanjkuje znanja in pravih informacij. Na ekološki, zeliščarski kmetiji Grilc, smo se pogovarjali s cenjeno zeliščarko, ki prisega na slovensko tradicionalno medicino. 

Mirjam Grilc živi in dela na Šenturški Gori, kjer si je uredila svoj zeliščni vrt in zeliščarsko kmetijo. Izdelki, ki jih ponuja so čajne mešanice, mazila narejena na tradicionalen način in zeliščne kapljice.

Človek ob pogovoru z Mirjam hitro zazna suverenost in znanje, ki si ju je nabrala skozi stik z naravo, rastlinami in zemljo. Vedno je polna uporabnih informacij, ki jih je pripravljena deliti. Deluje realno, pristno in preprosto pa vendar kot nekdo, ki s svojo prisotnostjo marsikomu odpre oči ob razlagi kaj pomenijo sreča, življenje in zdravje. Na vprašanje od kod ljubezen do zelišč, je brez oklevanja odgovorila – enostavno začutila sem ljubezen do »biljke«, kot jim pravi moja refleksoterapevtka Jana.

Danes na svoji kmetiji prideluje različna zelišča, ki jih seje, nabira in ustvarja z ljubeznijo. Na začetku je gojila veliko več različnih vrst, vendar je skozi čas in izkušnje ugotovila, da se z vsemi ne more uglasiti. Ker je iskrena tudi do sebe, je zaupala občutkom  in se osredotočila le na tiste rastline, ki jih začuti. 

S svojimi zeliščni pripravki je pomagala že mnogo ljudem, vsaka hvaležna, povratna informacija pa je zanjo najbolj dragocena. Letošnjo zimo, smo ji najbolj hvaležni za mazilo materine dušice, ki pomirja dihala. Vprašali smo jo, po čem se njena krema tako razlikuje od ostalih in dobili preprost odgovor – ker je povsem naravna, brez eteričnih olj in umetnih dodatkov. Osnova je hladno stiskano olivno olje katerega naše telo primerno sprejme in asborbira. Postopek nastajanja mazila je sicer dolgotrajen proces, saj je ročno nabrana materina dušica izpostavljena soncu preko celega poletja kar daje mazilu posebno kvaliteto. 

Mirjam zagovarja preventivo pred kurativo. Pravi, da danes ljudje že marsikaj lahko predvidevamo. Vsi vemo, da je september mesec okužb, pa še vedno ne razmišljamo o tem avgusta.  Sama za zdravje skrbi tako, da vsak dan spije skodelico čaja, se prehranjuje preprosto in raznoliko, ko se približujejo obdobja obolenj pa poseže po zeliščnih kapljicah, ki krepijo imunski sistem in delujejo protibakterijsko (Ameriški slamnik, Kapucinka, Materina dušica, Trpotec, Kraški šetraj).  In ob njenih besedah je zares začutiti preprostost in hkrati modrost, ki bi jo lahko marsikdo lahko uporabil tudi zase in za svoje bližnje.

Zeliščarska zakladnica zdravja iz ekološke kmetije Grilc, je prisotna le v butičnih trgovinah, ki jih sama začuti. Med drugimi tudi v kamniški Zlati ptički, kjer so še posebej veseli, da ljudje vedno bolj spoštujejo tovrstno delo, posegajo po naravnih, zdravilnih produktih in preventivno poskrbijo za svoje zdravje s pomočjo modrosti starih znanj o zeliščarstvu. Ker pa je pomembno, da nas naš imunski sistem podpira skozi celo leto, je preventiva pravzaprav način življenja, kar poudarja tudi Mirjam Grilc. 

Zdrava hrana, gibanje, preprostost življenja in dobri odnosi so vedno bili in vedno bodo najmodrejši recept za srečnega in zdravega človeka. Ne pozabimo pa prisluhniti samemu sebi in svojemu okolju. »Uporabljajmo rastline, ki rastejo okrog našega doma, saj so do nas prišle z namenom, da nam pomagajo.« 
(Hildegarda von Bingen)

Polona Štolfa (lastnica trgovine Zlata ptička)  

Zeliščarski slovarček:

Materina dušica – Timijanovo mazilo lajša kašelj, pomaga pri izločanju sluzi in osvobaja dihala. 

Črna detelja – Kapljice črne detelje se uporabljajo pri premagovanju težav v meni, saj vsebujejo učinkovine, ki delujejo kot naravni estrogen. Uporabljamo jih pri prezakisanosti telesa in pri notranji pregretosti organov. So odličen dodatek za vse, ki ne uživajo mesa, saj z kapljicami črne detelje pridobijo B12 vitamin, ki ga telo nujno potrebuje.

Gabez – Gabezovo mazilo blagodejno vpliva na kožo in njeno vezno tkivo. Uporabljamo ga pri celjenju gnojnih ran, pri udarcih, zvinih, zlomih, luskavici, ekcemih, alergijah, luskavici, aknasti koži, pri revmatoidnih obolenjih, bolečinah v hrbetnici, bolečih kolkih.

Vrbovec – Kapljice Drobnocvetnega vrbovca ublažijo in v velikih primerih preprečijo težave, ki jih povzroča povečana prostata.Vrbovec čisti sečna izvodila in dobro vpliv na ledvica in mehur.

Smrdljička – Zeliščne kapljice smrdljičke spodbujajo na delovanje nadledvične žleze. Z njimi si pomagamo pri težavah z neplodnostjo, pri težavah z jetri in prebavnega trakta – posledično vplivajo dobro pri težavah z kožo.

Brin – Brinovo mazilo lajša bolečine v zatilju, trebušni votlini pri mrzlih okončinah, pri okorelih in utrujenih sklepih, ozeblinah in revmi. Je dobra podpora masaži za boljše gibljivost sklepov. 

Plahtica – Zeliščne kapljice plahtice so uspešne pri ginekoloških težavah, pri nerednih menstruacijah, belem toku, bolečih menstruacijah pri notranjih in zunanjih krvavitvah, proti nespečnosti, nervozi in glavobolu. Zelo dobro so se izkazale pri težavah z miomi in cistami.

BaldrijanBaldrijanove kapljice pomirjajo nervozo, premagujejo nespečnost, so dobra podpora pri psihični izčrpanosti, vznemirjenosti in napetosti. Blažijo srčne težave in poživljajo krvni obtok. Uporabljamo jih tudi proti bruhanju in prebavnim motnjam živčnega izvora, spodbujajo izloćanje žolča in pomirjajo krče pri žolčnih kamnih, napihovanju in slabi prebavi.

Ginko – Ginkove kapljice izboljšujejo cirkulacijo oz. pretok krvi v možganih, rokah in nogah. Ugodno delujejo pri težavah kot so šumenje v ušesih, težave pri koncentraciji in spominu, nespečnosti, depresiji, vrtoglavici, konfuznosti in občutku strahu.

Ameriški slamnikKapljice am. slamnika so podpora imunskemu sistemu in izredna pomoč pred prehladi. Priporočljivo je narediti kuro pred spremembami letnih časov, to je iz poletja v jeseni in iz zime v pomlad, saj se takrat pojavlja največ virusnih in gripoznih obolenj.

Ognjič – Ognjičevo mazilo blaži in pomirja težave na koži, ki je lahko vneta, suha, razpokana in trda, pri hemeroidih, ranicah, odrgninah, krčnih žilah, aknah, pikih žuželk, razpigmentirani koži, lišajih, blaži glivična obolenja in je hkrati lahko dnevna hrana koži.

Pegasti badeljKapljice Pegastega badlja so pomagajo pri zamaščenih jetrih in drugih obolenjih jeter.

TrpotecKapljice Trpotca skrbijo za boljšo prekrvavitev v telesu in pomagajo pri težavah z izkašljevanjem. Uporabljamo jih proti razmnoževanju bakterij in glivic, delujejo protivnetno. Priporočajo se tudi vsem, ki bi se radi odvadili kajenja.

 

 

Uporabljeni izdelki v objavi:

Komentarji

X