Pirini polžki s cimetom

Pirini polžki s cimetom

CIMETOVI POLŽKI IZ PIRE

Ne najenostavnejši recept, vendar vreden vsega truda! Ti slastni polžki so odlični za razvajanje na toplem, ob skodelici čaja ali kave.

Za približno 30 polžkov potrebujemo: pirini-polzki-recept

– 50 g suhega kvasa

– 150 g masla

– 5 dl mleka (lahko tudi rastlinskega)

3 žlice kokosovega sladkorja

– ½ žličke soli

– 2 žlički kardamoma v prahu

– 1 ¼ l bio mehke pirine moke

– ¼  l bio polnovredne pirine moke

– nekaj mleka/smetane za premaz

Za nadev:

–          150 g masla na sobni temperaturi

–          4 žlice cimeta

–          100 g kokosovega sladkorja

–          2 žlici agavinega sirupa

Za okrasitev:

–          Drobljeni oreščki

–          Kokosov sladkor in ceylonski cimet

Mleko prelijemo v posodo za kuhanje, dodamo maslo in segrevamo na majhnem ognju, dokler se maslo ne razpusti. Če temperatura presega 37 stopinj celzija, pustimo, da se mešanica malo ohladi, nato pa vanjo vmešamo kvas in kokosov sladkor. Pustimo stati 10 minut, med tem pa v veliki posodi zmešamo obe moki, sol in kardamom. V sredino mešanice mok naredimo jamico ter vanjo vlijemo segreto mešanico s kvasom. Z leseno kuhalnico počasi mešamo moko z mokrimi sestavinami, dokler ne dobimo testa. Na hitro pregnetemo z rokami, oblikujemo kroglo, nato pa posodo prekrijemo s svežo krpo in pustimo počivati 1 uro na sobni temperaturi.

Med tem, ko testo počiva, pripravimo mešanico za nadev. Zmehčano maslo zmešamo s cimetom in obema sladiloma, dokler ne dobimo mehkega namaza.  Testo razrežemo na dva ali tri dele, vsak del posebej razvaljamo na 3 mm debel kvadrat ter polovico kvadrata premažemo z cimetovo maso. Preostalo polovico prepognemo čez tisto z nadevom ter še enkrat na rahlo razvaljamo, da dobimo približek kvadrata. Z ostrim nožem testo razrežemo na 3,5 cm široke rezine, ter jih zavijemo v poljubno obliko (najlažje je oblikovati polžke). Enako naredimo s preostalim testom.

Oblikovane polžke položimo na pekač, obložen s peki papirjem, ter med njimi pusimo vsaj 4 cm razmaka. Polžke pokrijemo s peki papirjem ali krpo in pustimo počivati še pol ure, da vzhajajo. Med tem, ko polžki vzhajajo, segrejemo pečico na 210 stopinj celzija. Ko so vzhajani, jih premažemo z nekaj mleka ali smetane ter poljubno potresemo z mešanico cimeta in kokosovega sladkorja ali z drobljenimi oreščki.

Polžke pečemo 10-13 minut, oziroma dokler rahlo ne porjavijo. Najlažje je peči vsak pekač polžkov posebej, da se enakomerno zapečejo.

Najboljši so sveže pečeni, lahko pa jih že pečene zamrznemo in kasneje pogrejemo.

Pa dobro sladkanje! J

pirini-polzki

Produkti omenjeni v članku/receptu

Ni na zalogi
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.