Pisana kvinojina solata
Kvinoja je staro živilo, ki so ga zaradi bogatih hranil že davno uporabljali v določenih predelih južne Amerike. To brezglutensko seme, ki se največkrat pripravlja kot žitarice, je zaslovelo zaradi bogate vsebnosti beljakovin, poleg tega pa je med drugim tudi bogat vir vlaknin, magnezija, mangana in žvepla.
Tokrat smo pripravili hranilno, pisano solato, ki se lahko uporablja kot priloga ali glavna jed in je odlična tudi kot malica na poti.
Za 2 – 3 porcije potrebujemo:
– 2 skodelici vode
– 1 skodelico bele kvinoje
– ščep ali dva soli
– 1 mlado čebulo, narezano na tanke kolobarje
– 7 češnjevih paradižnikov, razrezanih na 2 – 4 štiri dele
– 1 skodelico odcejene kuhane koruze (lahko iz konzerve)
– 4 večje sveže bazilikine liste, sesekljane
Za preliv:
– 2 – 3 žlice balzamičnega kisa
– 1 žlička ekstra deviškega oljčnega olja
– poper
– sol
Kvinojo in sol dodamo v vodo ter pokrito kuhamo na nizki temperaturi približno 10 – 15 minut, dokler se voda ne vsrka in kvinoja ne zmehča (čas kuhanja in količino vode preverimo na embalaži kvinoje). Po potrebi dodamo še nekaj vode in soli, nato pa v kuhano kvinojo vmešamo ostale sestavine brez preliva. Postavimo v hladilnik, da se solata nekoliko shladi, nato dodamo preliv, še enkrat premešamo in postrežemo.