Polenta s čemažem
Ker se bliža čas čemaža, ki ga je enostavno nabrati v bližnjem gozdu, smo tokrat pripravili enostaven recept za prilogo s tem aromatičnim divjim česnom.
Čemaž ima številne zdravilne učinke, saj deluje kot antibakterijsko, antivirusno in vsebuje veliko železa, kopra, C in A vitamina ter žvepla, ki pomaga pri zdravju kože in las. Po raziskavah sodeč je ravno divji česen najbolj učinkovit pri zniževanju krvnega tlaka v primerjavi z drugimi sortami česna.
Za enostavno prilogo za 2 osebi potrebujemo:
– 3 ¼ skodelice vode
– ½ eko zelenjavne jušne kocke
– 1 skodelico polente
– ¼ skodelice sesekljanega čemaža
– noževo konico začimb, kot so: paprika v prahu, poper, kurkuma
– ščep soli (po potrebi)
– kokosovo/sezamovo olje za praženje
– za okrasitev: popražena sezamova semena
, paprika v prahu.
V posodo vlijemo vodo, ji dodamo jušno kocko ter segrevamo, dokler ne zavre. Znižamo temperaturo kuhanja ter v vodo s stalnim mešanjem dodajamo polento. Nadaljujemo z mešanjem ter kuhamo približno 2 minuti, da se voda vsrka in polenta zmehča. Dodamo sesekljani čemaž, začimbe ter po potrebi nekaj soli, še enkrat na hitro premešamo ter maso vlijemo v nizek pekač, ki smo ga prej poplaknili s hladno vodo. Polento pustimo počivati vsaj 20 minut, da se strdi, nato pa jo razrežemo na poljubno velike pravokotnike in v ponvi pečemo dokler ne dobi skorje in se zlato zapeče na obeh straneh. Po vrhu potresemo s popraženim sezamom ter mleto papriko.
Dober tek!
Recept prispevala : Monika Majnik -> http://www.re-evolution.se