Preprečevanje okužb dihal pri otrocih, ki obiskujejo vrtec in šolo

Z več kot 30-letnimi izkušnjami na področju probiotikov, skupaj s stalnimi raziskavami in razvojem novih izdelkov, je ProVen eden najpomembnejših proizvajalcev probiotikov na svetu.

V nadaljevanju predstavjamo zadnjo ProChild študijo, ki je bila narejena z namenom preprečevanja okužb dihal pri otrocih, ki obiskujejo vrtec. 

Probiotiki in vitamin C za preprečevanje okužb dihal pri otrocih, ki obiskujejo vrtec; randomizirana kontrolirana pilotna študija.

Namen

Ta naključna, dvojno slepa, s placebom nadzorovana študija je raziskala učinkovitost probiotikov Lab4 z vitaminom C pri znatnem zmanjšanju simptomov kašlja in prehlada pri majhnih otrocih, ki so najbolj občutljiva starostna skupina.

Metoda

  • 57 otrok v starostni skupini od 3-6 let je bilo razdeljenih v dve skupini
  • Prva skupina je prejemala žvečljivo tableto, ki vsebuje 12,5 milijarde Lab4 probiotikov in 50 mg vitamina C (ProVen Fit for School), dnevno, 6 mesecev.
  • Druga skupina otrok je zaužila placebo žvečljivo tableto.
  • Študija je zabeležila število in trajanje okužb zgornjih dihal (za katero so značilni simptomi bolečine v grlu, kašljanje, kihanje, zaprt ali izcedek iz nosu), odsotnost predšolske vzgoje, obiske zdravnika in predpisovanje zdravil (zlasti antibiotikov), dnevno, 6 mesecev .

Rezultati

  • 49% občutno zmanjšanje trajanja vseh simptomov kašlja in prehlada v skupini, ki je prejela Lab4 probiotike in vitamin C v primerjavi s placebom (slika 1, * P <0,05)
  • 33% pomembno zmanjšanje pojavnosti simptomov kašlja in prehlada pri otrocih, ki so jemali probiotike Lab4 in vitamin C (slika 2, * P <0,05).

Slika 1: Skupno število dni s simptomi kašlja in prehlada

Slika 1

(Sneezing = kihanje, Runny nose = smrkanje, Blocked nose = zamašen nos, Sore throat = boleče grlo, Cough = kašelj, Total od URTI Symptoms = skupaj simptomov okužbe zgornjih dihalnih poti)

Slika 2: Zmanjšanje pojavnosti simptomov kašlja in prehlada

Slika 2

(Sneezing = kihanje, Runny nose = smrkanje, Blocked nose = zamašen nos, Sore throat = boleče grlo, Cough = kašelj, Total od URTI Symptoms = skupaj simptomov okužbe zgornjih dihalnih poti)

  • Pomembno zmanjšanje uporabe zdravil za lajšanje simptomov kašlja in prehlada v skupini, ki jemlje probiotike Lab4 in vitamin C (slika 3, * P <0,05)
  • 24,1% otrok v skupini, ki je prejemala placebo, je prejela oralne antibiotike v primerjavi s samo 14,3% otrok, ki so jemali probiotike Lab4 in vitamin C (slika 4).

Slika 3: Skupno število dni uporabe zdravil

Slika 3

(Cough Medicine = zdravila za blaženje simptomov prehlada, Antihistamines = antihistaminiki, zdravila za blaženje simptomov alergij, Nasal spray/drops = pršilo / kapljice za nos, Painkillers = protibolečinska zdravila, Total = skupaj)

Slika 4: Število otrok z najmanj enim dnem uporabe antibiotikov

Slika 4

(Number of children (%) = število otrok (%))

  • 30% pomembno zmanjšanje pojavnosti odsotnosti iz šole pri otrocih, ki jemljejo probiotike Lab4 in vitamin C (P = 0,007). Število otrok z odsotnostjo zaradi kašlja in prehlada je bilo praktično prepolovljeno pri otrocih, ki so jemali probiotike Lab4 in vitamin C (slika 5, 14,2 dni s placebom v primerjavi s 7,5 dni pri skupini s probiotiki Lab4 in vitaminom C).
  • Število obiskov zdravnika(zaradi kakršnega koli razloga) se je z uporabo probiotikov Lab4 in vitamina C zmanjšalo za 43% (slika 6)

Slika 5: Skupno število odsotnosti iz vrtca

Slika 5

(Due to URTI = zaradi okužbe zgornjih dihalnih poti, Any illness = zaradi kakršnihkoli bolezni)

Slika 6: Skupno število obiskov zdravnika

Slika 6

(Due to URTI = zaradi okužbe zgornjih dihalnih poti, Any illness = zaradi kakršnihkoli bolezni)

Povzetek / zaključek

Probiotiki Fit for School so občutno zmanjšali pojavnost in trajanje kašlja in prehlada ter odsotnost iz šole.

 ProVen otroci prah   ProVen otroci žvečljivi   ProVen probiotics

Reference

Garaiova I et al 2015.

Probiotiki in vitamin C za preprečevanje okužb dihal predšolskih otrok (ki obiskujejo vrtec): naključno kontrolirana pilotna študija.

European Journal of Clinical Nutrition 69: 373-379

Uporabljeni izdelki v objavi:

Ujemajočih izdelkov ni mogoče najti.

Komentarji

X