Presnica Katja – harmonija okusov

Katja Merzel, je pred približno 15 leti težnjo za kulinaričnimi užitki zamenjala za nov izziv: zdrav obrok spremeniti v gurmanski užitek. Karizmatična gospa, s svojim poslanstvom približuje kulturo in ritual zdravega hranjenja širokemu krogu ljudi. Spreobrne marsikoga, ki »zdravo« enači z »neokusno«. Ob okušanju njenih jedi človek postane »sod brez dna«, največja dodana vrednost pa je dobro počutje, kljub »grižljaju« več. Njene dobrote namreč sestavljajo le kvalitetne, skrbno izbrane sestavine, ki hrani poleg polnega okusa dodajo tudi bogato prehransko vrednost

Obdobje presnojedstva

Priprava zdravih jedi je Katjina velika strast od zgodnjega otroštva. Ideja »Presnica«, pa je zaživela pred 6 leti, ko je bila Katja v obdobju presnega prehranjevanja. Družinsko so se odločili, da z njenim znanjem in nekaterimi odličnimi izdelki, ki jih je sama vsakodnevno uporabljala, ustanovijo trgovino in ustvarjalnico, kjer bodo ljudje, ki jih zanima zdravo življenje, dobili potrebne, zaupanja vredne informacije ter potrebne sestavine in pripomočke za pripravo jedi…Katja namreč velja za pionirko na tem področju. Na njenih delavnicah presnega gurmanstva se je kalila cela vrsta vedoželjnih domačih in tudi profesionalnih kuharjev.

Lokalno globalna kuharica

Katja je ena izmed najbolj cenjenih “zdravih kuharic” pri nas. Ustvarja harmoničnost sestavin in okusov, hrano ki zadovolji, potolaži in osreči jedca. Pri pripravi jedi ne skopari z zelišči, začimbami in dišavnicami, ki so nepogrešljiva  sestavina v njeni domači kuhinji. Sama zase pravi, da je lokalno globalna kuharica. Vedno kadar lahko, daje prednost domačemu. Navdušujejo jo slovenski pridelovalci in proizvajalci, ki tržišču ponujajo vrhunske izdelke. Ker pa so Katjine jedi seštevek znanj, ki presegajo okvir lokalnega, pa v njeni kuhinji lahko najdete tudi živila, ki prihajajo iz različnih koncev sveta.

Vrtiček v domači kuhinji

Ob ustvarjanju gurmanskih užitkov pa je Katja tudi strastna vrtnarica, ki si prizadeva, da bi vsaj del leta lahko bila kar se da samooskrbna. Z navdušujem nabira divje rastline, ki jedem dodajajo energijo višjih vibracij. V zimskem in pomladanskem času, ko vrtnarjenje počiva, pa si vrtiček naredi kar v domači kuhinji. Vitamine, minerale in druga pomembna hranila namreč črpa iz kalčkov, ki so obenem tudi čudovit vir energije. »So čisti, ekološki (če uporabljamo ekološko seme) in nam zelo domači, saj smo jih sami vzgojili« nam zagotovi ustvarjalka. »Poleg tega pa so tudi najcenejša zdrava zelenjava, kar jih je.« doda. Kalčki kot dodatek k prehrani izboljšajo prebavo, preskrbijo naše telo s številnimi potrebnimi hranili in poživijo našo presnovo. So lahko prebavljivi, okusni in nadvse čedni, kamorkoli jih postavimo. Z njimi obogatimo solato, okrasimo sendvič, dopolnimo zelenjavno mineštro ali pa si jih vmešamo kar v sadno-zelenjavni napitek.


Kaljenje

Gojenje kalčkov nam Katja predstavi kot enostavno in zabavno, kljub temu pa za kaljenje potrebujemo tudi nekaj znanja. Glede na svoje izkušnje in želje si moramo izbrati pravi kalilnik in kalilniku primerna semena. Ko smo semena aktivirali z namakanjem, nadaljujemo ljubeznivo vzgojo z rednim spiranjem in vlaženjem našega nasada, ki smo ga postavili v manj osvetljen in zmerno topel kot svojega stanovanja. Na sončno okno kalčke prestavimo šele zadnji dan, če želimo, da lističi ozelenijo in kalčki na soncu tvorijo še več klorofila. Nakaljene kalčke operemo na cedilu, da vsaj delno odstranimo luščine semen, ki ostanejo med kalčki. Odcejene in osušene spravimo v hladilnik  v pokriti stekleni posodo. Katja razlago o postopku kaljenja zaključi z nasvetom, naj jih uživamo zmerno, s spoštovanjem in hvaležnostjo do neverjetne življenjske energije, ki je uskladiščena v majceno bilko, postala del našega obroka.

Solata, smutiji in hladno stisnjena olja

Katja prisega na pestrost prehrane. Ne predstavlja si kosila brez sklede solate in jutra brez smutija. Na zalogi mora imeti vedno nekaj vrst sadja. Ne je pšenice, uporablja pa veliko brezglutenskih mok. Ne uporablja belega sladkorja, pa tudi vseh drugih čim manj. Njen tedenski jedilnik je parada različnih stročnic. Ljubi hladno iztisnjena olja. »Fascinira me proces fermetacije v vseh svojih oblikah.« nam zaupa.

Pirini krofi brez mleka, jajc in cvrtja

Katja že od samih kuharskih začetkov kuha z ljubeznijo in iz ljubezni. Zagovornica rokodelstva prisega na »dotikanje« hrane v vseh fazah nastajanja. Letošnji Pust je popestrila z zdravo različico pirinih Pustnih krofov brez mleka in jajc, ki jih je osladila z agavinim sirupom in spekla v pečici.   Tudi ti so bili ročno zamešeni in tako oboževani, da jih niso mogli pripraviti toliko kot je bilo zanimanja. Presnica je namreč majhno družinsko podjetje v katerem prepletajo in dopolnjujejo svoja znanja in talente. Katji pomagat hči in zet. »Sama brez njiju pa bi bila le nadpovprečno razgledana prostočasna gospodinja z neizživetimi sanjami« se pošali dobrovoljka.

Katja verjame v energijo, ki jo roke posredujejo hrani. Njeni izdelki so namenjeni vsem iskalcem slastnih užitkov, pa tudi tistim, pri katerih spoštovanje življenja pogojuje izbira hrane, ki jo uživajo. S posebnim občutkom in skrbjo ustvarja za vse male in velike otroke, ki jim bolezen postavlja določene omejitve na njihove jedilnike.

Svojo ustvarjalnost vsak dan dokazuje v svoji zdravi, “Take-away” okrepčevalnici Presnica, kjer navdušuje z zdravimi, polnovrednimi in okusnimi malicami. Kalčke, gurmanske, veganske namaze in druge dobrote pa je zaupala tudi naši mali kamniški trgovinici Zlata ptička, kjer večkrat predstavi tudi delček svoje kuhinje.

Uporabljeni izdelki v objavi:

Komentarji

X