Slana pirina pita s špinačo in pistacijami

Za krhko testo potrebuješ:

  • 300 g pirine moke
  • 130g manj mastnega masla
  • 5 žlic hladne vode
  • Ščepec soli

Nadev:

Postopek:

Moko zmešamo s soljo, dodamo narezano maslo in gnetemo, da se maslo začne topiti. Postopoma dodajamo vodo. Testo na hitro zgnetemo (ne preveč, da ne postane zbito). Ko nas testo čaka v hladilniku in počiva se lotimo nadeva.

Na 3 žlicah olivnega olja karameliziramo čebulico, tako da jo pražimo 10 min na nizkem ognju. Dodamo špinačo in pražimo, da ta odda tekočino in začinimo. Testo je po pol ure počivanja pripravljeno na peko, zato ga razvaljamo in damo v pekač za pite. Prepikamo ga z vilicami in otežimo s fižolčki za peko. Pečemo ga v segreti pečici na 200 stopinj, 15 minut.

Medtem zmešamo jajca, rikoto in začimbe. Testo vzamemo s pečice, odstranimo fižolčke, dodamo nadev, prelijemo z jajci in čez posujemo pistacije (ki smo jih ročno olupili ! ) Že olupljene ne pridejo v poštev, saj se je treba za dobro pito malo bolj potruditi 😉 .

Pito pečemo še pol ure na 200 stopinj, ko je pečena naj se rahlo ohladi in pripravljena je za rezanje.

Uporabljeni izdelki v objavi:

Komentarji

X