Tofu s sojino omako

Ta beljakovinski nadomestek mesa se odlično poda k rižu, krompirju, testeninam ali h kuhani zelenjavi.

Tofu je dober vir rastlinskih beljakovin, zaradi preizkoriščanja soje kot stročnice in sajenja le-te na ogroženih področjih pa je vedno dobro poskrbeti,  ekološkega izvora.

 IMG_7050

Za 2 porciji potrebujemo:

– 2 žlici sezamovega olja

– 1 zavitek tofuja (230g), narežemo na cca. 4 mm debele rezine

– 1/4 skodelice sojine ali shoyu omake

– 1/2 skodelice hladne vode

– 1 majhna žlička krompirjevega/koruznega škroba

– 1 žlička balzamičnega kisa

– 1 žlička kokosovega sladkorja

– 1 mlada čebula, narežemo na majhne kolobarje

IMG_7049

Tofu najprej dodobra popečemo na sezamovem olju, da rahlo porjavi in dobi skorjo. Postavimo ga na stran in v isti ponvi na hitro popražimo mlado čebulo. Med tem v posodi zmešamo sojino omako in ostale sestavine ter dodobra premešamo, da se škrob razpusti.

Dobljeno omako prelijemo čez mlado čebulo ter mešamo na srednjem ognju, dokler se malo ne strdi. Ko je omaka nekoliko gostejša, dodamo rezine tofuja, še enkrat na hitro pomešamo in postrežemo s prilogo.

Po želji lahko omaki dodamo še česen, ingver ali čili.

Dober tek!

 

Recept prispevala Monika Majnik: https://www.re-evolution.se/

Komentarji

X